Το προσωπικό μας ταξίδι και η ψυχοθεραπεία, Αντιγόνη Συμεωνίδου.

Κάθε άνθρωπος και ένα προσωπικό ταξίδι. Ένα πλέγμα σχέσεων, εμπειριών και βιωμάτων. Άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή μας, άνθρωποι που μας αφήνουν κάτι, παίρνουν κάτι, μας αγαπούν αλλά και μας πληγώνουν.
Εμπειρίες που μας ανυψώνουν, καθηλώνουν αλλά και εμπειρίες που μας τραυματίζουν.

Η ανθρώπινη ύπαρξη Χτίζεται και Εξελίσσεται αθροιστικά. Υπάρχει η απαρχή (η ζωή στη μήτρα) υπάρχει ο τοκετός ( το πρώτο αποτύπωμα της εισόδου μας στην καινούργια πραγματικότητα) υπάρχει η νεογέννητη και βρεφική ζωή που είναι γεμάτη ανάγκες που χρειάζεται να εκπληρωθούν, υπάρχει η νηπιακή ζωή, η παιδική και η ενήλικη. Κάθε κομμάτι του δέντρου της ζωής μας δημιουργεί αυτό που Είμαστε. Τον κορμό μας που στην πορεία της ζωής του χτυπάει πάνω σε ματαιώσεις, έρχεται αντιμέτωπος με πόνο και πολλές φορές οδύνη.
Η πρώτη σύγκρουση μας η γέννηση μας είναι η πρώτη μας ενστικτώδης απόφαση να αποχωριστούμε το πρώτο μας συναισθηματικό περιβάλλον και να μεταβούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα. Γεννιόμαστε με προσδοκία επαφής και σύνδεσης με τους ανθρώπους που μας καλώς ορίζουν στη ζωή μας. Αυτή η προσδοκία στην αρχή και μέση της ζωής όταν δεν ματαιώνεται δημιουργεί ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης ματαιώσεων και διαχείρισης πόνου και οδύνης.
Οι ματαιώσεις και οι αποχωρισμοί ( και ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς στη ζωή μας) μπορούν να γίνουν πηγή αναθεώρησης και εσωτερικής ελευθερίας αν έχουμε μάθει αθροιστικά από την αρχή της ζωής μας να βιώνουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε μαζί τους και να τους ξεπερνάμε, μέσα από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Έτσι κ εγώ με τις θεραπείες πορεύομαι μέσα σε Όλο αυτό. Το πλαίσιο της ζωής του Ανθρώπου απέναντι μου σε τόσες διαστάσεις. Το Τότε και το Τώρα με κοινό σημείο αναφοράς Εσένα άνθρωπε, που προσπαθείς να σε βρεις και να σε αγαπήσεις. Που προσπαθείς να αγκαλιάσεις ότι σε έχει πονέσει και τραυματίσει και να το μετουσιώσεις σε Φως.
Έτσι και η Η.
Κατάθλιψη με στοιχεία ψύχωσης, όσο πατάει η γάτα. Για μένα? Μια ύπαρξη που για να μην “πεθάνει” αποσυνδέθηκε από το μέσα της αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τη σκέψη της. Σκέψεις μαύρες μέσα στο φόβο και στην απειλή. Η Η. όχι αλά είχε βουτήξει στο κενό αλλά δεν υπήρχε μέσα της κανένα σημείο αναφοράς να νιώσει ότι κρατιέται.
Είχε σπάσει στα δύο. Στη μέση με απίστευτη ορμή και ταχύτητα. Ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα σε κατηφόρα. Σκεφτόμουν και να μπορούμε να την ξαναενώσουμε πως θα δώσουμε ζωή στα κομμάτια που θα δημιουργούσαμε? Θα είχαν ζωή ή απλά θα υπήρχαν για να της θυμίζουν ότι προέρχονται από κατάρρευση?
Δεν ήξερα.
Ξεκινήσαμε θεραπεία και στην πορεία ξανά τα αγαπημένα μου φαντάσματα κρατούσαν το χορό. Δύο υπήρξαν οι πρωταγωνιστές. Ο λατρεμένος Ernest Hemingway με την μεγαλύτερη αλήθεια που προσυπογράφω : ” We are all broken that’s how the light gets in” και ο τεράστιος Jean Paul Sartre με ” Freedom is what you do with what is been done to you”.
Και τα κάναμε πράξη, μέσα στη θεραπεία. Αναγνώριση, κατανόηση, αποδοχή, οδύνη, πόνος, θάνατος αλλά και ζωή, ελπίδα.
Πιο πολύ και πιο δυνατά μια τεράστια συνειδητοποίηση που γέννησε δίδυμα : επίγνωση και ένωση.
Πηγαίνει προς το Ολόκληρο 🙂
Και όταν….
Υπάρχουν τόσες στιγμές που κουράζομαι όταν έρχομαι στη θέση σου. Κουράζομαι απίστευτα να νιώθω ότι νιώθεις, να φοβάμαι ότι φοβάσαι, να ψάχνω ότι δεν βρίσκεις, να κολυμπάω εκεί που φοβάσαι να πατήσεις.
Κουράζομαι στην καθημερινότητα της θεραπείας αλλά ευτυχώς είναι μόνο στιγμές.
Γιατί όταν νιώθω ότι βρίσκω αυτό που έχεις χάσει, όταν νιώθω ότι μπορώ να σου δείξω ότι αυτό που φοβάσαι σε φοβάται, όταν βλέπω ότι αυτό που σου λέω σε αγγίζει και όταν νιώθω ότι Θέλεις πια να Νιώσεις, τότε ξανά υπάρχω πιο δυνατή ως θεραπεύτρια.
Πιο ολοκληρωμένη σε μια πορεία που αν και πολλές φορές έχει εμπόδια, αυτό που στο τέλος αναδύεται έχει απίστευτα χρώματα.

Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.

surreal41

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s