Ο θεραπευτής χρειάζεται να πιστεύει σ ‘εσένα, Αντιγόνη Συμεωνίδου.

Τι είναι η θεραπεία? Δεν είναι κάτι μαγικό κ εξωπραγματικό αλλά είναι ότι πιο αληθινό μπορείς να βιώσεις μέσα σε εξαιρετικά καθηλωτική απλότητα της ανθρώπινης σχέσης. Δεν είναι ξύλινη γλώσσα παρμένη από θεωρητικά βιβλία αλλά είναι σε κάθε δευτερόλεπτο που υπάρχεις μαζί με όλα όσα αποφεύγεις να μπορείς να Ισορροπείς, να μαθαίνεις να χορεύεις με τις αντιθέσεις κ να τις αποδέχεσαι. Αλλά πιο πολύ η θεραπεία είναι θάρρος.
Θάρρος, ένα στοιχείο καταλυτικό για την εξέλιξη του ανθρώπου. Το θάρρος είναι Αυτό ακριβώς που λειτουργεί αθροιστικά μέσα κ όχι αφαιρετικά όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που σε φοβίζει ή έχεις την βιωματική πεποίθηση ότι θα φοβηθείς. Είναι το μόνο ψυχικό συστατικό που έχει την ικανότητα να σε αλλάζει, γιατί σου δημιουργεί ένα καθαρό κρυστάλλινο βίωμα. Το βίωμα είσαι Εσύ κ Εσύ είσαι το βίωμα σου.
Και μέσα στην θεραπευτική σχέση ανατοποθετείς εσένα στο μικρό αλλά τόσο σημαντικό θέατρο της ζωής με μια διαφορά, δεν είσαι πια θεατής αλλά πρωταγωνιστής).
Και θέλει θάρρος να είσαι πρωταγωνιστής γιατί δεν μπορείς να κρυφτείς. Δεν κρύβεσαι πίσω από θεωρίες ή βιβλία αλλά είσαι εκεί ανοιχτός συναισθηματικά σε ότι Υπάρχει κ σε Πλαισιώνει.
Έναν άνθρωπο να πιστεύει σ ‘εσένα.
Να πιστεύει ότι μπορείς, να μην κρίνει όταν δεν μπορείς, να αποδέχεται ότι υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς αλλά θέλεις. Να νιώθει ότι η επιθυμία για υπέρβαση χρειάζεται πρώτα να ωριμάσει μέσα σου γιατί αλλιώς παραμένει επιθυμία. Να βλέπει αυτό που ακόμα για σένα είναι θολό και να σκηνοθετεί ένα μικρό θέατρο αλλά να αφήνει εσένα να βάλεις λόγια στους πρωταγωνιστές. Να σε ενθαρρύνει να βάλεις λόγια στα μικρά φαντάσματα μέσα στην ντουλάπα σου και να σου δείχνει ότι η ουσία δεν είναι καταστρέψεις τα φαντάσματα αλλά να τα αποδεχτείς. Να σου εξηγεί την διαφορά ανάμεσα στο λήθαργο της ψυχής και το πάγωμα της. Να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε λεπτό έχει ζωή όταν ο χρόνος δεν σε κυνηγάει. Να μπορεί να σε πάρει από το χέρι και να βοηθήσει να νιώσεις ότι θα υπάρξει μια τόσο μικρή αλλά καταλυτική στιγμή που θα μπορείς Και μόνος σου. Αυτά και άλλα πολλά που πλαισιώνουν τη θεραπευτική σχέση.
Ευτυχώς παραμένω αισιόδοξη κ ρομαντική όσο αφορά την Ψυχή του ανθρώπου. Έχω δει ότι η πραγματική, αληθινή θεραπευτική σχέση μπορεί να φέρει μια τεράστια δημιουργία στον άνθρωπο ( προσυπογράφω ως θεραπευόμενη που συνυπάρχει με την θεραπεία της πολλά χρόνια)

Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.

417167_354597241251448_666261148_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s