Η γονεϊκότητα είναι μια μεταβατική περίοδος, Αντιγόνη Συμεωνίδου

H γονεϊκότητα είναι μια μεταβατική περίοδος, είναι μια περίοδος που μεταμορφώνει δύο ανθρώπους σε γονείς μέσα από αλλαγή και δημιουργεί ένα καινούργιο συναισθηματικό πλαίσιο. Η ύπαρξη μας εξελίσσεται σε Συναισθηματικά Περιβάλλοντα με πρώτο συναισθηματικό περιβάλλον το ενδομήτριο, με το πρώτο χειροπιαστό μας βήμα προς την καινούργια μας πραγματικότητα που είναι η εμπειρία του τοκετού, με την πρώτη μας πραγματική κ συναισθηματική επαφή που είναι η αγκαλιά της μητέρας μας στα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής μας κ όλα αυτά τα τόσο σημαντικά περιβάλλοντα δημιουργούν την πρώτη αίσθηση της οικογένειας. Πλαισιώνονται από ανθρώπινες μορφές κ δημιουργούν καινούργιους ρόλους. Η επίτοκος γίνεται μητέρα, ο σύντροφος γίνεται πατέρας και ο καινούργιος μικρός άνθρωπος μεταμορφώνει τη Δυάδα σε Τριάδα.
Η ανάδυση των καινούργιων ρόλων είναι αυτή η μεταβατική περίοδος που αλλάζει τις ισορροπίες, για να γεννηθεί η οικογένεια. Μια οικογένεια που χρειάζεται να πλαισιώνει δεσμούς αγάπης κ να ορίζεται από την αποδοχή ότι η εύρεση ισορροπιών δεν ανήκει αποκλειστικά στην νέα μητέρα. Οι σύντροφοι είναι οι μορφές που αγκαλιάζουν κ συναισθάνονται την αλλαγή στην ψυχοσύνθεση της συντρόφου τους. Μια ψυχοσύνθεση που είναι δυνατή αλλά και ευάλωτη, γεμάτη καινούργια και καταλυτικά συναισθήματα και πιο πολύ μια ψυχοσύνθεση που πολλές φορές κάνει την νέα μητέρα να νιώθει ότι έχει χαθεί σε όλες αυτές τις αλλαγές. Πάντα όταν χάνεσαι χρειάζεσαι έναν άνθρωπο δίπλα σου για να νιώσεις έστω κ μια στιγμή ότι δεν είσαι μόνη σου. Ειδικά όταν έχεις ένα νεογέννητο που νιώθεις ότι θέλεις να το φροντίσεις.
Και εκεί έρχεται μπροστά μας μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες μας, η Εμπιστοσύνη. Κάθε νέα μητέρα αντλεί την πολυπόθητη εμπιστοσύνη στον νέο της ρόλο από τον σύντροφο που στηρίζει την νέα μητέρα να τον βιώσει. Και έτσι ανθίζει κ η πατρότητα κ ανοίγει το έδαφος για την δημιουργία της οικογένειας γιατί η οικογένεια συμβολίζει την αρχή μιας αγάπης που μοιράζεται.

Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.

cropped-rich-guy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s