Τα οφέλη του θηλασμού στο νήπιο, Αντιγόνη Συμεωνίδου

H έννοια “ανεξαρτητοποίηση” είναι πολυπαραγοντική διαδικασία και λειτουργεί με μια πορεία που έχει Αρχή, Μέση κ Τέλος. Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι μια περίοδος που ορίζεται από συναισθηματική καταγραφή και μεταμόρφωση. Υπάρχουμε στην πορεία μας από νεογέννητο σε βρέφος και από βρέφος σε νήπιο μέσα από την ψυχική κ συναισθηματική σταθερότητα που προσφέρει ο μητρικός θηλασμό (συν όλα τα υπόλοιπα άπειρα οφέλη). Και μεγαλώνουμε και βιώνουμε άλματα ανάπτυξης και άγχη αποχωρισμού και τα ξεπερνάμε πάλι με την Συναισθηματική σταθερότητα που προσφέρει ο θηλασμός. Και κοντά στα 3 αρχίζουμε και “φλερτάρουμε” με την εκπλήρωση άλλων αναγκών. Να αρχίσουμε να υπάρχουμε σε καινούργια περιβάλλοντα πλαισιωμένα από καινούργιες μορφές (π.χ παιδικός σταθμός) και να εξερευνήσουμε εμάς σε σχέση με τους άλλους. Εκεί αν δεν έχουμε ανάγκη από παραπάνω συναισθηματική σταθερότητα. Εκεί σε μια τέτοια συνθήκη που πλαισιώνεται από καινούργια ερεθίσματα που δημιουργούν συναισθήματα από καινούργια βιώματα που δημιουργούν ταυτόχρονα χαρά και προσμονή αλλά και πολλές φορές ( και είναι φυσιολογικό) άγχος ή φόβο, ο θηλασμός έρχεται και εκπληρώνει Πάλι. Το νήπιο ηρεμεί και μπορεί να επεξεργαστεί ότι καινούργιο έχει νιώσει και βιώσει μέσα στην συνθήκη του θηλασμού που πλαισιώνει έννοιες όπως Ανήκω, Συνδέομαι, Ηρεμώ και Αφήνομαι. Και όταν μιλάμε για Ψυχολογία νεογέννητων, βρεφών και νηπίων χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αυτό σημαίνει η συνειδητοποίηση ότι η πραγματική ψυχική ανεξαρτησία γεννιέται από Εκπλήρωση δεν γεννιέται από βίαιους αποχωρισμούς.
Oι ψυχικές κ συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου αλλάζουν και παίρνουν διάφορες μορφές. Ένα νήπιο είναι ένας μικρός άνθρωπος που μέσα του γεννιέται η ανάγκη να γνωρίσει τα καινούργια περιβάλλοντα που μπαίνει και να επεξεργαστεί μέσω της αίσθησης τα καινούργια ερεθίσματα που σηματοδοτούν την “είσοδο” του. Πρωτόγνωρα συναισθήματα μέσα από την αίσθηση, αλληλεπίδραση κ ένα απαραίτητο “σημείο” για Σταθερότητα, ο μητρικός θηλασμός στη νηπιακή ηλικία.
Η σταθερότητα είναι συνδεδεμένη με την εγγύτητα. Η εγγύτητα είναι βίωμα δηλαδή ο μικρός άνθρωπος βιώνει την αίσθηση της κοντινής επαφής με την βασική τροφό και η σταθερότητα δημιουργεί ασφάλεια και προστασία. Και οι δύο έννοιες δημιουργούν την αφετηρία που επάνω της θα πατήσει το νήπιο για να σταθεί σιγά σιγά στα δικά του ποδαράκια.

Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.

59500bcefe77262a8931ac7b95ebd67e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s