Η ιστορία μια Ρωγμής στην θεραπεία, Αντιγόνη Συμεωνίδου.

Στις ψυχοθεραπείες καλωσορίζω “Κόσμο”

Κάθε άνθρωπος που μπαίνει στον χώρο μου, μπαίνει με τον εσωτερικό του Κόσμο καλά κρυμμένο και προστατευμένο. Η εμφάνιση του είναι η πανοπλία του, η κίνηση του είναι μια μορφή έκφρασης.
Έτσι και η Η.
Καινούργια θεραπευόμενη που μπήκε στον χώρο μου με μια πανοπλία λαμπερή και καλά φροντισμένη αλλά οι ρωγμές δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η Η. είχε εσωτερικές ρωγμές με την μορφή διαταραχής στο έντερο και εξωτερικές ρωγμές με την μορφή ψωρίασης. Η δερματολόγος της που είναι γνωστή μου την σύστησε σε εμένα. Κ ήρθε.
Η πρώτη μου αίσθηση μόλις μπήκε μέσα στο γραφείο μου, ήταν ότι κάτι Θολό υπήρχε απέναντι μου. Εγώ η ίδια ένιωθα Θολά. Δεν συνηθίζω να νιώθω έτσι, συνήθως είναι ξεκάθαρη η αίσθηση μου.
Έμεινα με την θολούρα και ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία. Η Η. μιλούσε αλλά εγώ εκεί κολλημένη στην Θολούρα. Ο λόγος της μου ακουγόταν καλά δομημένος, η κίνηση της έρρεε, εναρμονιζόταν με τον χώρο και ήταν άνετη.
Άνετη αυτή και θολή εγώ. Δεν ταίριαζε.
Την διέκοψα ευγενικά και της ζήτησα να μου μιλήσει για το έντερο της και την ψωρίαση της.
Κ εκεί θόλωσε και αυτή. Μιλούσε για το έντερο της και την ψωρίαση της σαν παρατηρητής. Δεν μιλούσε σαν ύπαρξη που ένα εσωτερικό του όργανο αντιδρούσε έτσι και που το δέρμα του ( η πανοπλία του) μιλούσε μέσα από την ψωρίαση.
Τι γίνεται? Τι αποσύνδεση είναι αυτή?
Η αλήθεια είναι ότι η Αποσύνδεση της δεν με ανησυχούσε τόσο πολύ. Η ίδια η διαδικασία της θεραπείας αγκαλιάζει και την Σύνδεση.
Οι Ρωγμές της με ανησυχούσαν λίγο, συναισθανόμουν το υπόβαθρο που της δημιούργησε. Ξέρω την φύση της Ρωγμής και το αποτέλεσμα που έχει στον άνθρωπο.
Αυτό που με ανησυχούσε πιο πολύ ήταν η Ορμή που θα δημιουργούσε η θεραπεία στην επιθυμία της να Ζήσει χωρίς ρωγμές.
Ανησυχούσα μήπως έχουμε σεισμό.
Στο μυαλό μου πετούσε συνεχώς η φράση του αγαπημένου Carl Jung ” In all chaos there is cosmos, in all disorder a secret order”.

Bήμα βήμα, σκεφτόμουν. Πρώτο βήμα αναγνωρίζουμε την Κρυφή Δομή αναγνωρίζουμε την Secret Order. Με την σειρά της η Κρυφή Δομή θα μας ανοίξει τον εσωτερικό κόσμου αυτού του ανθρώπου. Θα μας οδηγήσει εκεί.
Πάλι όμως ανησυχούσα. Ο φόβος του σεισμού ερχόταν μπροστά μου. Περνούσα πολλές στιγμές προβληματισμένη για την πορεία αυτού του ανθρώπου ενώ συνεχίζαμε τις συνεδρίες. Η Η. πήγαινε καλά, πολύ καλά αλλά εγώ εκεί έτοιμη να αντιμετωπίσω τον σεισμό που ήμουν πεπεισμένη ότι θα έρθει.
Κ ξαφνικά το συνειδητοποίησα. Εστιάστηκα στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της ήταν τόσο ορατά. Εστιάστηκα στην εικόνα των ρωγμών, στην ορμή τους και δεν είδα καθαρά τις δυνατότητες του ανθρώπου αυτού. Εστιάστηκα στην ανάγκη μου να την προφυλάξω από τον σεισμό που πίστευα ότι θα έρθει και δεν είδα ότι ο σεισμός δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπεία της.
8 συνεδρίες μετά η Η. Δίνει λόγο στις ρωγμές της, αναγνωρίζει τις συνδέσεις που έφτιαξαν την δομή της και συνδέεται με όλα όσα είχε καταχωνιάσει.
Κ εγώ? Δεν περιμένω πια σεισμό αλλά αν έρθει Έχουμε πολύ ισχυρές ψυχικές Συνδέσεις για να τον αντιμετωπίσουμε.

( Θεραπείες σε ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη με μια θεραπεύτρια που κάθε μέρα μαθαίνει την τεράστια αξία της έννοιας Εμπιστοσύνη).

H εξαιρετική φωτογραφία είναι της Kylli Spare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s